Eerwraak verhaal

Claudia
geboren: 1976
in brand gestoken: 11 augustus 2019
Verblijfplaats: Münster
Herkomst: Dader: waarschijnlijk Turkije
Kinderen: 1 zoon
Dader: haar ex-man Ahmed J. (36 jaar oud bij de misdaad)
Ahmed woont in een appartement in een hotel in Münster, waar hij vroeger werkte. Op 11 augustus 2019 giet hij benzine over zijn ex-vrouw en steekt haar in brand. Het is onduidelijk waarom ze überhaupt in zijn appartement is en in de vroege ochtend een bad neemt. Het appartement brandt helemaal uit.

Hotelgasten bellen de brandweer. De deur van het appartement is opengebroken. Het slachtoffer wordt naar een speciale kliniek gevlogen en in een kunstmatige coma gebracht. Ze overleeft het. Meer dan 40 procent van haar huidoppervlak is verbrand. Ze zal voor het leven verminkt zijn.

Er wordt gezegd dat het slachtoffer en de dader kort daarvoor met hun zoon op vakantie waren geweest. Er is niets bekend over het slachtoffer, zelfs niet haar echte naam. Alleen de voornaam Ahmed is bekend van de dader, wat zou kunnen duiden op een Turkse afkomst. Het leeftijdsverschil suggereert eerder een Duits slachtoffer. Maar het kan ook heel anders zijn.

In februari 2020 begint het proces voor poging tot moord bij de regionale rechtbank van Münster.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .