Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Asta Gietenbruch
geboren: 1968
Gewurgd: 17 september 2007
Woonplaats: Kempten (Allgäu)
Herkomst: Slachtoffer: Litouwen; Dader: Marokko
Kinderen: 2
Dader: haar ex-geliefde Zohair El B. (28 jaar)
Begin 2007 volgt Zohair een cursus Duits bij de uit Litouwen afkomstige Asta Gietenbruch. Ze is een tolk en getrouwd met een Duitser genaamd Torsten.

Asta en Zohair beginnen een affaire. In september, neemt Asta afstand. Een paar dagen later wurgt haar ex-geliefde haar aan de Oy-vijver bij Wildpoldsried (Oberallgäu). Pas in december wordt het lichaam bijna 3 maanden later door een visser gevonden.

De dader is in de zomer van 2008 door de regionale rechtbank van Kempten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord. Als gevolg van een procedurefout, wordt het proces overgedaan. De procedurefout bestond erin dat de dader tijdens een bezoek tegen zijn echtgenote had gezegd dat zij naar Italië moest vluchten om daar via een videoboodschap te getuigen dat hij een Russische huurmoordenaar had ingehuurd om Asta te vermoorden. Dit afgetapte gesprek had echter niet gebruikt mogen worden.

In de beroepsprocedure wordt het vonnis in december 2009 bevestigd. Tijdens het uitspreken van het vonnis leest de dader hardop voor uit de Koran, de tolk vertaalt. In augustus 2010 wordt het vonnis definitief.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , .