Eerwraak verhaal

Katharina Heinitz
geboren: 1980
verstikt: 29 september 2007
Woonplaats: Dresden
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije
Kinderen: 1 dochter (7 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar ex-vriend Mehmet S. (34 jaar)
Mehmet is een kebabverkoper, getrouwd en heeft 4 kinderen. Hij begint een verhouding met de zangeres Katharina. Ze zingt in de band Menichal Servants. Omdat hij niet wil scheiden, scheidt Katharina van hem in de winter van 2006/2007. In de rechtbank zal later worden gezegd dat hij een leven wilde leiden met 2 vrouwen.

Mehmet begint zijn ex-geliefde te stalken, politieaantekeningen zijn er van februari tot april 2007.

Op 29 september 2007 mishandelt Mehmet voor het eerst Katharina's moeder (53 jaar). Hij knevelt en bindt haar vast en steelt haar sleutel van Katharina's flat. De moeder kan zichzelf bevrijden en belt de politie. Intussen heeft Mehmet Katharina echter al verstikt, terwijl haar dochter, die gehandicapt is na een hersenvliesontsteking, in de kamer ernaast slaapt.

Mehmet geeft zichzelf daarna aan bij de politie. In juli 2008 begint het proces voor de regionale rechtbank van Dresden. In januari 2009 wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .