Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Bahar Kayhan
geboren: 1986
gestoken: 21 juli 2019
Woonplaats: Lippstadt (NRW)
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 zoon, 1 dochter (7 en 11 jaar)
Dader: Lokman Ö. (34 jaar)
Bahar en Eyup runnen een grill in Lippstadt-Benninghausen. Ze hebben samen een zoon, Bahar een oudere dochter uit een vorig huwelijk. In het voorjaar van 2019 gaan ze uit elkaar.

Op 21 juli 2019 zal Bahar het restaurant aan haar man overdragen. In de ochtend rijdt Eyup naar haar familiehuis en vindt het lichaam van zijn vrouw met 34 steekwonden. Hij belt de hulpdienst en beweert dat hij zijn vrouw dood heeft gevonden. De politie gelooft hem niet, Eyup wordt gearresteerd.

Ongeveer 6 weken na de misdaad komt Eyup uit de gevangenis. Het bewijs is niet genoeg voor een sterke verdenking. In april 2020 wordt een werkloze Duisburgse burger, die al door de politie was opgemerkt, gearresteerd. Hij is een ex-vriend van Bahar. Bahar's dochter uit zijn eerste huwelijk wordt in een woongroep geplaatst, de zoon uit het huwelijk met Eyup wordt bij zijn vader geplaatst.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .