Eerwraak verhaal

Banafshe
geboren: 1976
verminkt: 30 oktober 2012
Verblijfplaats: Berlijn-Schöneberg
Herkomst: Slachtoffer: Iran; Dader: Irak
Kinderen: minstens 1 dochter (8 of 10 jaar)
Dader: Omid Ramadani (45 jaar)
Op 30 oktober 2012 belt een voorbijganger in Berlijn-Schöneberg de politie. De agenten vinden een gebonden en verminkte Iraanse vrouw in haar appartement. Haar borsten zijn afgesneden, haar genitaliën verwond. In de volgende kamer is haar dochter, die ook vastgebonden is. Ze heeft waarschijnlijk het misbruik gehoord.

De politie is op zoek naar haar ex-partner Omid R., een autochtone Irakees met een Nederlands paspoort. Banafshe zou zes weken eerder met hem uit elkaar zijn gegaan. In sommige media wordt gezegd dat de vrouw bijna dood werd gemarteld voor de ogen van haar dochter.

De dochter wordt onder de hoede genomen van de jeugdzorg, Banafshe wordt geopereerd en overleeft het. In november 2012 wordt Omid gearresteerd bij Teheran. Vermoedelijk heeft hij een ander Irakees en/of Iraans paspoort. Hij bekent de misdaad. Het is onduidelijk of het Iraanse rechtssysteem het onderzoek zal voortzetten, of dat de dader aan Duitsland kan worden uitgeleverd.

In augustus 2013 zal de Berlijnse politie het onderzoek staken. Een Berlijnse roddelblad vermoedt dat de dader in Iran de doodstraf zou kunnen krijgen. Het is nog steeds bekend dat hij verschillende aliassen gebruikte en in Nederland al enkele jaren een gevangenisstraf heeft uitgezeten voor een soortgelijk misdrijf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .