Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Besma Akinci
geboren: 1993
doodgeschoten: 15 april 2020
Verblijfplaats: Einbeck / Nedersaksen
Herkomst: Turken / Koerden / Joden
Kinderen: 3
Dader: haar man Cemal (48 jaar ten tijde van de misdaad)
Dit geval is onduidelijk: Eerst wordt gemeld dat een 48-jarige man zijn 27-jarige vrouw heeft neergeschoten. Hij heeft het pistool illegaal. De hele zaak zou een ongeluk zijn geweest. De dader belt 112. Het koppel heeft 3 kleine kinderen.

Elders lijkt het meer op een eremoord. Ze zeggen dat Besma Cemal's tweede vrouw is. Hij had geen strafblad en was dronken toen hij het deed. Hij zal worden vrijgelaten.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .