Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Stefanie N.
geboren: 1984
Moord: 1 mei 2020
Woonplaats: Herne / NRW
Oorsprong: onduidelijk
Kinderen: 2 (2 en 9 jaar ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar vriend Mario L. (39 jaar)
Op 1 mei 2020 horen de buren verdachte geluiden uit Stefanie's appartement in Herne-Wanne en bellen ze de politie. De politie vindt Stefanie's lichaam. Doodsoorzaak is geweld aan de hals.

De dader, wiens beroep is aangegeven als gelegenheidsarbeider, wordt gearresteerd in het appartement. De twee kinderen waren in het appartement ten tijde van het misdrijf.

De voornaam Mario wijst niet noodzakelijkerwijs op een eremotief. Eerder het geweld tegen de hals, mogelijk in een scheidingssituatie. De foto's duiden op een niet-Duitse oorsprong. De zaak is echter onduidelijk.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .