Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Leila
geboren: 1993
vermoord: 12 april 2020
Verblijfplaats: Wuppertal
Herkomst: Marokko
Kinderen: 1 (6 maanden)
Dader: de vader van de baby (43 jaar ten tijde van de misdaad)
Leila is - zo zeggen ze - "volgens de Marokkaanse wet" getrouwd en heeft een 6 maanden oude baby van haar 16 jaar oudere "man". De dader wordt een Duits-Marokkaanse genoemd, zij een Marokkaanse. Men mag uitgaan van een geïmporteerd huwelijk. In maart 2020 gaan ze uit elkaar.

Op paaszondag wordt Leila levenloos gevonden aan de oevers van de Wupper. Haar "man" is gearresteerd. De namen van de betrokkenen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .