Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Can Ö.
geboren: 1978
gestoken: 30 januari 2019
Verblijfplaats: Berlijn-Neukölln
Herkomst: Slachtoffer: vermoedelijk Turkije; Dader: Afghanistan
Kinderen: onduidelijk
Daders: de gebroeders Neckmohammad en Nazar S. (34 en 38 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Can is een gas- en waterloodgieter en wordt op 30 januari 2019 door de broers Neckmohammad en Nazar op straat doodgestoken. De reden is een affaire met hun zus enkele jaren geleden, die de broers niet goedkeurden.

Can sterft op weg naar het ziekenhuis. 2 dagen na het misdrijf geven de broers zich over aan de politie. De jongere komt in juli vrij. Blijkbaar is hij "alleen" belast vanwege het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

In augustus 2019 begint het proces bij de regionale rechtbank van Berlijn. De broers zwijgen. Ze komen uit Afghanistan, hebben Duitse paspoorten. De nationaliteit van het slachtoffer is niet bekend, men vermoedt Turkije. Can was lid van de Hells Angels.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .