Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Romina C.
geboren: 1990
gestoken: 30 januari 2019
Verblijfplaats: Köln-Bilderstöckchen
Herkomst: Dader: Marokko
Kinderen: geen
Dader: haar man Karim B. (op dat moment 26 jaar)
Op 30 januari 2019 hoort een buurman 's ochtends vroeg een hulpkreet en belt de politie. Hij probeert in het appartement van de buurman te komen. De politie bestormt het appartement en vindt Romina onder het bloed.

Romina komt naar de kliniek en sterft na een paar uur. De man is gearresteerd. Hij komt uit Marokko en woont sinds 2016 in Keulen. De naam van het slachtoffer, Romina, duidt mogelijk op een Roemeense achtergrond.

In oktober 2019 wordt de dader veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf door de regionale rechtbank van Keulen - vanwege een nalatige hoge intoxicatie die hij veroorzaakte met cannabis.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .