Eerwraak verhaal

Fatemeh Badre M.
geboren: 1991
Moord: 16 februari 2019
Woonplaats: Oldenburg in Holstein
Herkomst: Slachtoffer: Iran; Dader: Irak
Kinderen: geen
Dader: haar ex-vriend Ziad / Zyad S. (op dat moment 22 jaar oud)
Fatemeh (genaamd Yasi) is een christen uit Iran en komt alleen in 2016 als vluchteling naar Duitsland. Ze leert Duits en werkt voor een hotel in Lübeck. Elders wordt gezegd dat ze verpleegster wil worden.

Aan het begin van 2019 scheidt ze zich af van haar vriendje Ziad, een Irakees die een frietkraam in Oldenburg runt. Hij zal dit waarschijnlijk niet accepteren en vermoordt haar op 16 februari 2019. 34 meswonden worden later geteld.

Een wandelaar vindt het lichaam van Fatemeh op het middaguur op een weiland in Gremersdorf, vlakbij de Baltische Zee. Het is bedekt met bloed, wat duidt op een misdaad van doodslag. In eerste instantie is haar identiteit onduidelijk. De politie heeft twee van haar tatoeages vrijgegeven. Vrienden hebben haar geïdentificeerd. Fatamehs ex-vriendje werd twee dagen na de misdaad gearresteerd.

In augustus begint het proces bij de regionale rechtbank van Lübeck. In februari 2020 wordt de dader veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag. De misdaad was opzettelijk, maar niet verraderlijk, volgens de rechtbank.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .