Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Mehtap Savasci
geboren: 1974
vermoord: 7 oktober 2014
Woonplaats: Kassel
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk, minstens 1 dochter
Dader: haar broer Mehmet (50 jaar)
Mehtap Savasci komt uit een Turkse familie en is geboren in Duitsland. Ze werkt op de afdeling Integratie van de Dienst Vreemdelingenzaken in Kassel. Op 7 oktober 2014 wordt ze vroeg in de ochtend ontvoerd op weg naar haar werk. De buren zien een gevecht. Later meldt ze zich ziek op de voicemail van een collega.

Haar oudere broer wordt ervan verdacht iets met de verdwijning te maken te hebben. Hij woont eerst in Offenbach en verhuist later naar Maintal. De politie vindt belastende aanwijzingen over zijn busje. Hij is gearresteerd op 14 oktober. De politie blijft zoeken naar Methap.

Op 7 november vindt men haar lichaam begraven in een volkstuin in Wiesbaden, die gelokaliseerd was via de mobiele telefoongegevens van haar broer. De broer is in hechtenis en zwijgt.

In oktober 2015 wordt Mehmet door de regionale rechtbank van Kassel veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor moord. De rechtbank ziet als een motief dat het slachtoffer niet voldeed aan de ideeën van de dader over "familie en eerbied". De verdediging had toegegeven dat hij betrokken was bij de moord, maar dat het bewijs te zwak was om te veroordelen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .