Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Cynthia / Syndia R.
geboren: 1998
gestoken: 5/6 maart 2019
Verblijfplaats: Wormen
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Tunesië
Kinderen: geen
Dader: haar ex-vriend Ahmed T. (op dat moment 22 jaar oud)
In de herfst van 2018 komen Cynthia en Ahmed bij elkaar. Ze is geriatrisch verpleegster en woont nog steeds bij haar ouders in Worms (Rijnland-Palts). Cynthia begint een hoofddoek te dragen en leert Arabisch. Ahmed is in Duitsland sinds 2017, werkloos en bekend bij de politie vanwege mishandeling en drugs. Zijn asielaanvraag wordt afgewezen, vanwege zijn 3 aliassen krijgt hij 3 keer "zakgeld".

In de nacht van 6 maart 2019 steekt de Tunesiër zijn vriendin met een mes meer dan 10 maal in haar bed. Daarna geeft hij zich over aan de politie. Ze zijn al op zoek naar hem, omdat hij verplicht is het land te verlaten. Als hij daarop wordt aangesproken, begint hij te rellen.

Er wordt gezegd dat Ahmed zijn vriendin mee wilde nemen naar Tunesië. Maar waarschijnlijk wilde hij dat ze met hem zou trouwen en zwanger zou raken, zodat hij een verblijfsvergunning kon krijgen.

In oktober begint het proces bij de regionale rechtbank van Worms. In november wordt de dader veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor moord. Daarvoor wordt hij in een psychiatrische kliniek geplaatst. Hij moet zijn straf pas beginnen als hij wordt geacht in therapie te zijn geweest.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .