Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Mona
geboren: 2003
Poging tot moord: 3 maart 2019
Verblijfplaats: Friedrichshafen (Bodenmeer)
Herkomst: Dader: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar ex-vriendje (21 jaar)
Op 3 maart 2019 om 2 uur 's nachts steekt een Turk zijn 16-jarige ex-vriendinnetje neer op de parkeerplaats van een discotheek. Levensgevaarlijk gewond wordt ze naar het ziekenhuis gebracht en overleeft het.

De dader vlucht en geeft zich de volgende middag met een familielid aan bij de politie. Hij is geboren in Duitsland en is Turks staatsburger. Hij was al eerder veroordeeld voor dreigementen en rellen. De herkomst van het slachtoffer en de namen van de betrokkenen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .