Eerwraak is nu strafbaar

caret-down caret-up caret-left caret-right
"In een poging om "de rechten van de vrouw beter te beschermen", zei de regering dat ze ook besloot zich te ontdoen van wetten ter verdediging van "eerwraak", een alom bekritiseerd stamgebruik waarbij een mannelijk familielid zich kan onttrekken aan vervolging voor het aanvallen van een vrouw die wordt gezien als het onteren van een gezin. De straf voor een misdrijf dat is gepleegd om de "schaamte" van een vrouw uit te roeien, voor promiscuïteit of ongehoorzaamheid aan religieuze en culturele stricturen, zal nu hetzelfde zijn voor elke andere vorm van mishandeling.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie en getagd met , , , .