Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Heba A.
geboren: 1997
gestoken: 23 januari 2019
Woonplaats: Altenstadt an der Waldnaab (Oberpfalz)
Herkomst: Syrië
Kinderen: 2 (6 maanden en 4 jaar op dat moment)
Dader: haar partner Bandar S. (27 jaar)
Heba heeft haar eerste kind op 18-jarige leeftijd, ze wonen sinds 2017 in Duitsland. Daar krijgt ze nog een kind, dat 6 maanden oud is.

Op 23 januari 2019 wordt ze in haar appartement doodgestoken. Rond 3 uur wordt de politie gebeld. De reddingsdienst kan Heba niet weer tot leven wekken. Ze sterft in het trappenhuis.

De kinderen waren in het appartement ten tijde van het misdrijf. Heba's partner Bandar is gearresteerd. Naar verluidt werkt hij in een glazenierswerkplaats en is hij sinds 2015 in Duitsland. In de rechtbank zal een "integratiehelper" later zijn hulpvaardigheid prijzen.

De twee kinderen komen in de opvang van de jeugdzorg. Zowel het slachtoffer als de dader hebben een tijdelijke verblijfsvergunning. Het is niet duidelijk of Bandar ook de vader van de kinderen is (waarschijnlijk van de jongste).

In januari 2019 wordt de dader door de rechtbank van Weiden veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Klokkenluider, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .