Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Emine S.
geboren: 1984
doodgeschoten: 28 januari 2008
Woonplaats: München
Herkomst: Turkije
Kinderen: een dochter (5 jaar), beschoten
Dader: Servet S., ten tijde van het misdrijf 45 jaar, al meer dan 20 jaar in Duitsland
Van 2001 tot 2005 of 2006 is Emine getrouwd met een Turk en woont in Wuppertal. In die tijd wordt een dochter geboren (het vaderschap is niet honderd procent duidelijk).

Als haar man erachter komt dat zij een verhouding heeft met zijn oom Servet, vraagt hij de scheiding aan. Kort daarna beëindigt Emine ook haar relatie met Servet.

Maar hij wil de scheiding niet accepteren. Vermoedelijk om zichzelf veilig te stellen, verhuist Emine begin 2007 met haar dochter naar München.

In april wordt een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie, naar verluidt vanwege een beledigende brief van Emine aan Servet. De zaak wordt echter stopgezet.

Op 28 januari 2008 brengt Emine haar dochter 's ochtends naar de kleuterschool. Servet lokt haar in een hinderlaag op straat. Ze probeert te ontsnappen, maar twee kogels raken haar in de rug. Terwijl ze op de grond ligt, schiet Servet een derde kogel in haar hoofd.

Dan schiet de moordenaar twee keer op de 5-jarige dochter en daarna op zichzelf. Het meisje overleeft met een kogel door haar borst.

De Spiegel brengt een andere lezing naar voren: misschien is Emine onder dwang getrouwd. Als ze wat ouder en onafhankelijker is, gaat ze scheiden. Als gevolg daarvan wil de familie haar uithuwelijken aan een ander mannelijk familielid. Omdat ze geen maagd meer is, is alleen een oudere man een optie. Dus is er een oom gekozen. Om aan hem te ontsnappen, verhuist Emine naar München. Omdat Servet vindt dat zijn eer gekrenkt is door haar afwijzing, doodt hij haar. De affaire met Emine, mogelijk slechts vermeend, is een klein detail dat bij sommige eremoorden voorkomt.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .