Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Feysal Hamid
Geboren: 1960
vermoord: 23 januari 2008
Woonplaats: Keulen
Herkomst: slachtoffer: Syrië, van oorsprong Palestijn; dader: Irak
Kinderen: 8
Dader: Sattar A. (ten tijde van het misdrijf 35 jaar)
Feysal heeft 8 kinderen in Syrië en komt in 2004 naar Keulen. Hij wordt gedoogd en werkt als kok. Als hij thuiskomt van zijn werk op 23 januari 2008, verdwijnt hij.

Nauwelijks een maand later wordt het lichaam gevonden in een riool in België met een verbrijzeld hoofd, boeien en steekwonden.

In juni wordt de Iraakse huisvader en bouwschoonmaker (of groenteboer) Sattar in Keulen-Kalk gearresteerd. Hij had waarschijnlijk zijn koffers al gepakt om Keulen te verlaten. Hij bekent de misdaad.

In februari 2009 begint het proces voor het Regionale Gerechtshof in Keulen. De aanklager spreekt van eerverlies. Omdat de Palestijnse vrouw van de dader een verhouding zou hebben gehad met het slachtoffer. In de rechtbank getuigt ze echter niet. Hoewel de daad waarschijnlijk voor haar ogen werd gepleegd.

Dezelfde maand wordt Sattar veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf wegens doodslag. Citaat van de Express, "Dus ondanks de executie, is het slechts doodslag. Möller zag zich bevestigd door het Federale Gerechtshof, waar deze beoordeling van daders uit de Arabische regio tot de gangbare jurisprudentie behoort. Hij mopperde over de acht jaar gevangenisstraf. "

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .