Eerwraak verhaal
geboren: 1972
neergestoken: 6 februari 2009
Woonplaats: Mönchengladbach
Herkomst: Irak / Koerden
Kinderen: twee zonen (2, 6 jaar) uit een eerder huwelijk
Dader: haar partner Mahmoud Ahmad (of Ahmed Ghassan Abdelmajid)
In maart 2008 trouwde de 37-jarige Iraakse vrouw in Nederland volgens de islamitische wet. Ze heeft twee zonen (2 en 6 jaar) uit een vorige relatie. Het is onduidelijk of zij bij hun moeder of bij hun Iraakse vader (39 jaar) wonen.
Haar nieuwe "echtgenoot" verhuist na de bruiloft illegaal naar Mönchengladbach. Zij werkt daar als schoonmaakster, hij in de landbouw. Op 6 februari 2009 steekt hij haar dood met verschillende slagersmessen en bijna 40 messteken. Een aantal messteken zouden op zichzelf al fataal zijn geweest. Farida bloedt dood.
Na afloop geeft Ahmed zich aan bij de politie en geeft een "volkomen nuchter" (Rheinische Post) verslag van zijn misdaad. Hij verklaart dat zijn echte naam Mahmoud Ahmad (geboren in 1971) is. Hij had echter als oorlogsvluchteling in België gewoond onder de valse naam Ahmed Ghassan Abdelmajid (geboren in 1978).
Als motief geeft hij verschillende dingen: De vrouw had hem vernederd met blikken, hij had zich onderdrukt gevoeld en ze had slecht over hem gesproken. Vermoedelijk wil hij zeggen dat ze niet zo gehoorzaam was als hij zich had voorgesteld. Ahmed is eerder met de politie in aanraking geweest voor drugsdelicten en mishandeling van een vrouw.
In september 2009 begint het proces bij de arrondissementsrechtbank van Mönchengladbach. De verklaring van een ex-vriendin wordt voorgelezen. De dader was streng islamitisch en zeer controlerend tegen haar geweest. Mahmoud wordt dezelfde maand veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor doodslag.
Farida is niet de echte naam van de vrouw.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord