Eerwraak verhaal
Geboren: 1971, 1983
vermoord: 12 oktober 2003
Woonplaats: Goldenstedt/District Vechta
Herkomst: Pakistan
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: Mehmood A. (49 jaar oud op het moment van het misdrijf, al 20 jaar in Duitsland)
Mehmood komt in 1985 als bouwvakker naar Duitsland en haalt in 2000 zijn vrouw en 5 kinderen uit Pakistan. Als zijn dochter Farzana 20 is, gaat ze stiekem naar Pakistan en trouwt met haar jeugdliefde. Mohammed, die 10 jaar ouder is, komt naar Duitsland. Farzana's ouders weten hier eerst niets van.
In oktober 2003 vertelt Farzana hen over de bruiloft. Haar vader reageert ogenschijnlijk kalm en nodigt het stel uit. De eerste twee dagen van het bezoek lijken vredig voorbij te gaan. Maar op de derde nacht doodt Mehmood zijn dochter en haar man met een keukenmes. Het lichaam van de echtgenoot vertoont 10 steekwonden en talrijke verwondingen in zijn gezicht, vermoedelijk van het schoppen. Een vriend van de familie is gebeld. Hij licht de politie in terwijl de dader onderduikt in Pakistan.
Daar wordt hij jaren later gearresteerd en bijna 3 jaar in uitleveringsdetentie gehouden. Hoewel er geen uitleveringsverdrag met Duitsland is, wordt hij in augustus of september 2011 naar Duitsland gebracht. Het is (voor zover bekend) de eerste uitlevering van Pakistan aan Duitsland.
Het Openbaar Ministerie in Oldenburg hervat het onderzoek. In maart 2012 vindt het proces plaats voor de juryrechtbank van Oldenburg.
In mei eist de officier van justitie, naast de maximumstraf, dat de bijzondere schuldzwaarte wordt vastgesteld. Voor het gevangenisverblijf in Pakistan moet echter een matiging van 9 jaar worden toegekend wegens de slechte gevangenisomstandigheden. De beschuldigde weigert eerst te getuigen en beweert dan dat zijn schoonzoon hem aanviel. De vrouw van de verdachte wil niet getuigen, evenmin als zijn tweede dochter. De zoon getuigt, maar wil zich niets herinneren.
Het vonnis volgt op het verzoek van het openbaar ministerie: een levenslange gevangenisstraf, bijzondere schuldzwaarte, strafvermindering voor gevangenschap in Pakistan wegens "onmenselijke omstandigheden". De verdediging gaat in beroep.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Brandmoord Narges Achikzei. Een doofpot. Een tijdlijn.
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter