Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Stela G.
geboren: 1987
Poging tot moord: 26 februari 2019
Woonplaats: Frankfurt/M. / Erlensee
Herkomst: Slachtoffer: Bulgarije; Dader: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar ex-vriend Mehmet O. (55 jaar oud op dat moment)
U kunt deze moord lezen als een eerwraakmoord of als geweld dat typisch is voor het milieu. Of als de daad van een pooier die zijn prostituee niet wil laten gaan.

Stela is een prostituee en heeft een affaire met de 23 jaar oudere Mehmet. Op 24 februari 2019 gaat ze scheiden. Naar verluidt gaat ze samen met haar moeder de straat op tijdens de kermis in Frankfurt.

Op 26 februari, 2 dagen na de scheiding, schiet Mehmet haar in het hoofd op openbare weg. Daarna draait hij het pistool naar zichzelf toe. Beide overleven.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , .