Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Susanna Hinkel
geboren: 1991
gedood en gewurgd: 16 december 2009
Woonplaats: Dresden
Herkomst: slachtoffer: Duitsland; dader: Pakistan
Kinderen: geen
Dader: haar vriend Syed Asif Raza (ten tijde van het misdrijf 32 jaar)
De manager van een opvanghuis voor asielzoekers in Dresden vindt op de ochtend van 16 december 2009 het lichaam van Susanna, die haar middelbare schoolopleiding heeft afgerond. De politie lanceert een grootscheepse klopjacht op de vermeende dader. Het is de 32 jarige Pakistaan Syed Asif Raza. Hij verblijft sinds 2006 in Duitsland, zijn asielverzoek werd afgewezen. Aangezien hij beweert geen paspoort te hebben, zal hij niet worden uitgezet. Maar in werkelijkheid heeft hij twee paspoorten met twee verschillende geboortejaren: eenmaal is hij 23, eenmaal 32 jaar oud.

Op Pasen 2009, benadert hij Susanna op straat. De twee worden een koppel. Syed hoopt te trouwen en een kind te krijgen zodat hij in Duitsland kan blijven. Susanna wil lerares wiskunde en natuurkunde worden, maar daarvoor wil ze eerst een jaar naar Australië. Hij slaat haar neer met een deegroller, de deegroller breekt, dan wurgt hij haar met een kabel. Hij viel eerder op door geweld tegen andere vrouwen. Er zijn vier aanklachten ingediend.

Op 30 december wordt Syed Asif Raza gearresteerd in Calais in Noord-Frankrijk.

In oktober 2010 wordt Syed Asif door de regionale rechtbank van Dresden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De verdediging gaat in beroep (waarvan de uitkomst onbekend is). Een goed jaar later, belt hij Susanna's ouders vanuit de gevangenis. Hij bedreigt hen dat hij over 10 jaar terug zal komen. Hiervoor krijgt hij 6 maanden extra gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .