Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Filiz E.
geboren: 1976
doodgeschoten: 13 november 2009
Woonplaats: Wülfrath (bij Wuppertal)
Herkomst: Turkije
Kinderen: 3 zonen (ten tijde van het misdrijf 8, 11, 14 jaar)
Dader: haar echtgenoot Sedat (42 jaar)
Filiz komt op 16-jarige leeftijd naar Duitsland, vermoedelijk als importbruid. Met haar man Sedat heeft ze drie kinderen. In de Islamitische gemeenschap is het bekend dat het huwelijk problematisch is.

Filiz scheidt. Maar Sedat wil de scheiding niet aanvaarden en bedreigt haar met een bloedbad. Misschien neemt ze de dreiging niet serieus.

Op 13 november 2009 lokt de monteur zijn vrouw in een hinderlaag. Ze heeft verschillende schoonmaakbaantjes en komt die dag van een kleuterschool. Uit voorzorg laat Sedat de lucht uit de banden van haar kleine auto lopen, zodat ze niet kan ontsnappen. Hij schiet zijn vrouw twee keer neer en daarna zichzelf. Beiden zijn op slag dood.

De drie zonen zijn ondergebracht bij familie.

Bij eremoorden is een daaropvolgende zelfmoord ongebruikelijk.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over in rp-online.de, dat helaas niet meer online staat.
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .