Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Raina
geboren: 1986
bijna doodgeslagen met een bijl: 11 november 2009
Woonplaats: Düsseldorf
Herkomst: Slachtoffer: Jordanië; Dader: Koeweit/Palestijns
Kinderen: 1 zoon (ten tijde van het misdrijf 5 of 8 jaar)
Dader: haar gescheiden echtgenoot (ten tijde van het misdrijf 35 jaar)
Een werkloze Palestijnse kok en een toen 15-jarige Jordaanse vrouw trouwden in 2001 en woonden met hun zoon in Düsseldorf. De vader heeft een Duits paspoort, moeder en kind krijgen er vermoedelijk ook een. Er zijn aanrandingen. Op een gegeven moment wordt de man gearresteerd vanwege het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De vrouw vlucht naar een opvangtehuis voor vrouwen en betrekt waarschijnlijk in de zomer van 2009 haar eigen flat met haar zoon. De Palestijn wil dit niet accepteren en begint haar te stalken.

Op 11 november 2009 slaat hij zijn vrouw op straat met een hakbijl. Hij bedreigt een voorbijganger die met een gaspistool te hulp snelt, maar dan laat hij zijn slachtoffer los. De vrouw overleeft zwaargewond. Zelf heeft hij drugs, een mes en scheermesjes bij zich, vermoedelijk om zich na de misdaad van het leven te beroven. Het is echter ook mogelijk dat hij zijn vrijspraak op grond van verwijtbaarheid in geval van een proces reeds wil voorbereiden.

Eind maart 2010 wordt aangifte gedaan wegens poging tot moord. De verdediging voert aan dat de dader niet schuldig is op grond van ontoerekeningsvatbaarheid. In mei 2010 wordt het proces uitgesteld omdat de verdachte de avond voordat het proces begint een overdosis pillen slikt. Er worden nieuwe deskundigenverslagen besteld.

In augustus 2010 wordt de dader door de arrondissementsrechtbank van Düsseldorf veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De namen van de dader en het slachtoffer zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , .