Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fitore P.
geboren: 1987
schot: 7/8 februari 2020
Woonplaats: Landau
Herkomst: Kosovo
Kinderen: 2 (7 en 9 jaar bij de misdaad)
Dader: haar ex-vriend Astrit P. (32 jaar bij de misdaad)
Tijdens een verkeerscontrole in het district Germersheim (Rijnland-Palts) vindt de politie op 8 februari 2020 's nachts een dode. Ze heeft schotwonden en ligt op de bijrijdersstoel, de chauffeur heeft een vuurwapen bij zich. Hij is de ex-vriend van de dode vrouw en wordt gearresteerd.

Later blijkt dat Astrit uit Kosovo komt en een strafblad heeft voor mishandeling en beroving. Hij is meerdere malen gedeporteerd, maar kwam altijd stiekem terug. Fitore en de twee kinderen van de basisschoolleeftijd hadden een verblijfsvergunning. Ze werd vermoedelijk neergeschoten vlak voor de politiecontrole.

In juli 2020 begint het proces bij de regionale rechtbank van Landau. De officier van justitie beschouwt eer als het motief. Getuigen verklaren dat Astrit een controlefreak was. Daarnaast noemde hij in zijn getuigenis aan de magistraat waarschijnlijk eremotieven.

In september wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .