Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sharam K.
geboren: 1989
vermoord: 19 januari 2020
Woonplaats: Ibbenbüren (bij Osnabrück)
Herkomst: Slachtoffer: Irak; Dader: Syrië
Kinderen: onduidelijk
Dader: Almahdi A. (26 jaar bij de misdaad)
Aan het einde van 2016 komt Ahmadi naar Duitsland met zijn vrouw, die 10 jaar ouder is dan hij, en een kleine dochter. In het najaar van 2019 gaan ze uit elkaar, maar zullen waarschijnlijk later weer gaan samenwonen. Almahdi loopt stage als verkoper, raakt politiek betrokken en wordt als goed geïntegreerd beschouwd.

Vroeg in de ochtend van 19 januari 2020 komt hij door het raam het appartement van kapster Sharam in Ibbenbüren binnen. Hij steekt de slapende Sharam met een slagersmes. Dan steekt hij de boel in brand om de sporen te vernietigen. Een andere huurder is ernstig gewond geraakt in de brand.

De dag na het misdrijf wordt de dader gearresteerd in zijn appartement in Tecklenburg. Het motief is een vriendschap met Almahdi's vrouw.

Later is er sprake van jaloezie.

In juli 2020 begint het proces bij de regionale rechtbank van Münster. In september wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord, poging tot moord en brandstichting.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .