Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Funda
geboren: 1978
gewurgd: 5/6 mei 2010
Woonplaats: Iserlohn (NRW)
Herkomst: Turkije
Kinderen: slachtoffer: 3; dader: 3
Dader: haar minnaar Murat (ten tijde van het misdrijf 34 jaar)
Funda is 14 jaar en getrouwd met Mehmet, die zes jaar ouder is. Op haar 15e, wordt ze voor de eerste keer moeder. Haar zus zal later zeggen dat het huwelijk "de hel op aarde" was.

Na tien jaar huwelijk wordt Funda verliefd op haar zwager. Beiden hebben drie kinderen met hun echtgenoot. In het voorjaar van 2009 verlaten ze hun familie en lopen ze samen weg, eerst naar Turkije, later naar Iserlohn.

In mei 2009 wil Funda scheiden en terug naar haar kinderen. Vermoedelijk gaat ze ervan uit dat ze de voogdij toegewezen krijgt. Maar Murat wil dit niet tolereren. Hij wurgt haar met een sjaal. Vervolgens regelt hij de auto van een collega en rijdt met het lijk in de kofferbak 500 kilometer naar Süßen bij Göppingen in Baden-Württemberg, zijn vroegere woonplaats. Hij legt het lichaam voor het huis van haar zus.

Een paar uur later belt Murat familieleden op en bekent de misdaad. Hij gaat naar een advocaat en wordt daar gearresteerd door de politie.

In oktober 2010 begint het proces bij de arrondissementsrechtbank in Hagen. In november wordt Murat veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .