Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Saskia S.
geboren: 1992
neergestoken: 2. mei 2010
Woonplaats: Eckernförde (bij Kiel)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Filipijnen
Kinderen: slachtoffer: 1 ongeboren; dader: 2
Dader: haar ex-vriend Erwino-Claudio Y. (33 jaar)
Je kunt deze zaak zien als een eremoord - of niet. Dit is het verhaal: de 18-jarige studente beroepsonderwijs Saskia uit Eckernförde is 10 weken zwanger van haar vriend Erwino-Claudio uit Rendsburg. Hij werd als kind geadopteerd van Manila op de Filippijnen naar Duitsland. Hij is 15 jaar ouder dan Saskia en heeft al 2 kinderen. Hij is een getrainde verkoper, werkt in een autohandel en krijgt werkloosheidsuitkeringen.

Saskia wil scheiden, hij wil dat niet accepteren. Of: Hij wil dat ze het kind aborteert, wat ze niet wil. Op 2 mei 2010 dringt hij 's nachts haar appartement binnen en steekt de zwangere vrouw in haar slaap neer. Het ongeboren kind sterft ook. Erwino-Claudio neemt de mobiele telefoon en laptop van zijn vriendin mee en vlucht met de auto, hoewel hij zijn rijbewijs heeft moeten inleveren wegens te hard rijden. Hij is gearresteerd bij een rustplaats in de buurt van Hanover. Het mes is in beslag genomen.

Het moordproces begint in november 2010 in het Landgericht Kiel, waarbij de verdachte getuigt dat Saskia in zijn armen is gestorven en dat haar laatste woorden "Ik hou van je" waren. Het komt uit dat de verdachte reeds 12 jaar eerder een ex-vriendin in haar slaap wilde neersteken, maar zij verzette zich en overleefde het.

De officier van justitie eist een levenslange gevangenisstraf en ziet als motief ook de eeropvatting van de verdachte. In december wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord in combinatie met abortus.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .