Eerwraak verhaal

Funda Sacin
geboren: 1983
gewurgd: 16 juli 2001
Woonplaats: Rottenburg/Ergoldsbach (Landshut-district)
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar vader Mikdat Sacin, ten tijde van het misdrijf 41 jaar.
Funda is 18 jaar, heeft een middelbareschooldiploma en volgt een opleiding tot kapster. Haar vader Mikdat is een religieuze, maar onopvallende man. Hij belooft zijn dochter aan een 24-jarige neef uit Ankara. Funda weigert echter met hem te trouwen. In plaats daarvan houdt ze van een andere 20-jarige Turk uit Geisenhausen, met wie ze in het geheim trouwt in een moskee in München. Daarna vlucht zij in juli 2001 weg van haar familie (het is onduidelijk, maar het zou kunnen zijn: van Ergoldsbach, waar haar ouders wonen, naar Rottenburg). Het is mogelijk dat ze zwanger is.

Door tussenkomst van haar echtgenoot neemt de vader contact op en doet alsof hij zijn zegen aan het huwelijk wil geven. Funda wordt verteld om naar huis terug te keren. Ze is blij dat haar vader nu instemt met hun liefde. Op de avond van haar terugkeer, rijdt hij haar naar een bosrijk gebied. Daar wurgt de vader zijn eigen dochter. Als ze al dood is, steekt hij haar toch nog neer (als hij dacht dat ze zwanger was, wilde hij er misschien zeker van zijn dat hij het kind ook zou doden).

Hij begraaft het lichaam in het bos. Hij vlucht vervolgens in de auto en vertelt zijn vrouw Hatice via de mobiele telefoon dat hij hun 18-jarige dochter heeft vermoord en waar het lichaam kan worden gevonden.

Na het misdrijf krijgt Funda's man politiebescherming omdat ook hij wordt bedreigd. De vermoorde vrouw had een zus en twee broers. Een gerucht zegt dat een van de broers na de misdaad verklaarde dat hij hetzelfde zou hebben gedaan.

De Beierse politie beschouwt Mikdat 8 jaar lang als voortvluchtige. In het voorjaar van 2009 werd hij in Turkije gearresteerd. Vermoedelijk voelde hij zich veilig.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .