Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ina B. en Annegret N.
geboren: 1982, 1957
doodgeschoten: 11 oktober 2001
Woonplaats: Melle (bij Osnabrück)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije / Yazidi
Kinderen: Ina: vermoedelijk geen, Hanni: onduidelijk
Dader: Ina's ex-vriend Erdal Ak (20 jaar)
Op 11 oktober 2001 schiet een 20-jarige Yazidi Turk 2 doktersassistenten neer in hun praktijk. Een daarvan is zijn ex-vriendin Ina, die het 2 maanden eerder met hem had uitgemaakt. De andere is haar collega Annegret, Hanni genaamd. Misschien beschermde ze Ina. Beide vrouwen bloeden ter plekke dood.

De dader is een kleine crimineel die zijn ex-vriendin al stalkte. Als beroep wordt schilder opgegeven. Hij vlucht in de auto van zijn moeder, maar geeft zichzelf 's avonds aan bij de politie.

Erdal wordt in 2002 door de arrondissementsrechtbank van Osnabrück veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, waarbij gekrenkt eergevoel als motief wordt aangevoerd. Omdat hij ten tijde van het misdrijf nog een adolescent was, werd hij in 2010 voorwaardelijk vrijgelaten.

In mei 2019 schiet Erdal zichzelf op 38-jarige leeftijd dood in een hotel in Bielefeld.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .