Eerwraak verhaal

Guiseppe
geboren: 1994
gestoken: 7/8 maart 2020
Woonplaats: Keulen
Herkomst: Slachtoffer: Sicilië; Dader: Irak
Kinderen: 1 dochter (5 jaar bij de misdaad)
Dader: Rechuas B. (25 jaar), broer van zijn vriendin
Guiseppe's familie komt uit Sicilië, hij woont bij zijn vader in Keulen en werkt als ober. Op 8 maart 2020 komt hij 's ochtends vroeg thuis van zijn werk en krijgt hij ruzie met Rechuas, de broer van zijn Iraakse vriendin of ex-vriendin. Rechuas steekt hem neer en laat hem doodbloeden op straat. Een automobilist belt de ambulance.

Later wordt het lichaam naar Sicilië overgebracht en begraven. Meer dan 10 dagen na het misdrijf wordt een verdachte (24 jaar) gearresteerd, daarna nog 2 verdachten (24 en 23 jaar). Alleen de hoofdverdachte blijft in hechtenis, tegen wie in november 2020 het proces bij de arrondissementsrechtbank van Keulen begint.

In de rechtbank wordt gezegd dat Guiseppe de zus van de verdachte een hoer noemde en sprak over 2 abortussen. Dat zou kunnen duiden op een eremotief. Maar het had ook een laatpubertaler argument kunnen zijn in een dronken bui. De Iraakse zuster weigert te getuigen.

De betrokkenheid van de andere twee verdachten wordt later besproken. Een van de twee is de broer van de hoofdverdachte.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .