Eerwraak verhaal

Homa Z. en haar dochter
geboren: 1982
Moord: 29 februari 2020
Verblijfplaats: Berlijn-Marzahn
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: onduidelijk, hoeveel
Dader: Ali H. (32 jaar op dat moment)
Het is onduidelijk of het motief in deze zaak gaat over eergevoel of hebzucht. Eind 2014 komt Homa met haar familie van Afghanistan naar Duitsland. Ze heeft minstens een dochter, maar waarschijnlijk meer kinderen.

Op 29 februari 2020 steekt de automonteur Ali haar en haar 9-jarige dochter neer. Hij woont in hetzelfde huis en is bevriend met de familie.

Vader Ahmad werkt op een marktkraam tijdens de misdaad. s Avonds komt hij niet in het appartement, belt de politie, vindt de lichamen en stort in. Brandschuim van een brandblusser is rond het appartement verspreid, waarschijnlijk om sporen te verbergen.

Een maand na de misdaad wordt Ali gearresteerd. Hij is zelf vader van 3 kinderen. Een roofmoord wordt vermoed. De reden voor de moord op de dochter zou dan bedoeld zijn om haar als ooggetuige eeuwig te laten zwijgen.

In september 2020 begint het proces bij de regionale rechtbank van Berlijn. Het moordwapen is niet gevonden. Er wordt gezegd dat de misdaad bijzonder wreed was, wat niet noodzakelijkerwijs past bij een roofmoord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .