Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Gülay (Jasmin, Ayse)
Geboren: 1986
Poging tot moord: 29 september 2010
Woonplaats: Keulen
Herkomst: Turkije
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar ex-vriend Yüksel / Mustafa D. (ten tijde van het misdrijf 33 jaar)
Yüksel stalkt zijn ex-vriendin Gülay al een tijdje. Hij wil hun scheiding niet accepteren. Op 29 september 2010, duikt hij op in het hotel waar ze werkt. Gülay belt een neef om te helpen bemiddelen. Maar Yüksel ramt een mes meerdere malen in haar buik. Ze komt met levensbedreigende verwondingen in het ziekenhuis aan en ondergaat een spoedoperatie.

Yüksel vlucht, een grootscheepse klopjacht wordt geopend. De volgende dag geeft hij zichzelf aan bij de politie. In mei 2011 begint voor de rechtbank in Keulen het proces wegens poging tot doodslag en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. De advocaat van Yüksel legt uit dat zijn cliënt getrouwd was met een andere vrouw. Tijdens de zwangerschap begon hij dan een relatie met Gülay (de Kölner Stadtanzeiger noemt haar Ayse, de krant Bild Jasmin, de Express Gülay).

In juni wordt de dader veroordeeld tot 4 jaar en 9 maanden gevangenisstraf. In de motivering van het vonnis wordt gezegd dat Gülay haar vriend niet had verteld dat zij al eerder een andere vriend had gehad. De twee hadden daar ruzie over gemaakt. De Express noemt de dader Mustafa, de Kölner Stadtanzeiger Yüksel. Hij was al bekend bij de politie voor de misdaad.

What is an honour killing?

An honour killing is a murder in the name of honour. If a brother murders his sister to restore family honour, it is an honour killing. According to activists, the most common reasons for honour killings are as the victim:

Questions about honour killings

  • refuses to cooperate in an arranged marriage.

  • wants to end the relationship.

  • was the victim of rape or sexual assault.

  • was accused of having a sexual relationship outside of marriage.

Human rights activists believe that 100,000 honour killings are carried out every year, most of which are not reported to the authorities and some are even deliberately covered up by the authorities themselves, for example because the perpetrators are good friends with local policemen, officials or politicians. Violence against girls and women remains a serious problem in Pakistan, India, Afghanistan, Iraq, Syria, Iran, Serbia and Turkey.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .