Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hatice
geboren: 1991
gestoken: 18 juni 2019
Woonplaats: Soest (NRW)
Herkomst: Turkije / Koerden
Kinderen: 4
Dader: haar man (32 jaar ten tijden van het misdrijf)
Op 18-jarige leeftijd is Hatice door haar Turks-Koerdische clan getrouwd met een man die 4 jaar ouder is. Ze hebben 4 kinderen, de jongste is nog geen jaar oud.

Op 18 juni 2019 steekt de man zijn vrouw in het appartement. Hij is bij de politie bekend vanwege drugs- en geweldsmisdrijven. Een van de kinderen roept de buren om hulp. De dader wordt voor het huis gearresteerd. Hij roept "Allahu Akbar".

Het trappenhuis zit onder het bloed. Zelfs dagen na de misdaad is Hatice nog steeds in gevaar. Haar echte naam is niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .