Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nisar
geboren: 2000
poging tot moord: 19/20 juni 2019
Verblijfplaats: Meckenheim / Bonn
Herkomst: slachtoffer: Libanon / Palestijnen; daders: Turkije / Koerden
Kinderen: waarschijnlijk geen
Daders: vader Masin C. en broers (45, 27, 26 jaar bij de misdaad) van zijn vriendin (17 jaar)
In het voorjaar van 2019 wordt de Turks-Koerdische Zilan verliefd op een klasgenoot uit Libanon. Zijn naam is Nisar, hij heeft een Duits paspoort. Zilan's vader en haar broers zijn het daar niet mee eens.

In 2019 rijden Zilan en Nisar op een nacht naar het Waldfriedhof Meckenheim en parkeren daar. Om 2 uur slaat Zilan's vader het raam in met een zware wielmoersleutel. De 3 Koerden slaan de vriend met gereedschap en schoppen hem terwijl hij nog steeds op de grond ligt, bedekt met bloed en bewusteloos. Der Express spreekt van een orgie van geweld en een ongelooflijk brutale aanval. Zilan is ook gewond. Getuigen horen het geschreeuw en bellen de politie.

Nisar komt met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis, ondergaat een spoedoperatie en overleeft het. Zilan wordt ook naar het ziekenhuis gebracht. De vader wordt gearresteerd, evenals een vriend (43 jaar) van de vader die bij het misdrijf betrokken was. Een week later worden de twee zonen gearresteerd. In totaal heeft de vader 6 kinderen. In november worden beschuldigingen van poging tot moord "uit woede over oneervol gedrag" naar voren gebracht.

In december begint het proces bij de regionale rechtbank in Bonn. Het is niet verwonderlijk dat Nisar afstand heeft genomen van haar vriendje en weigert te getuigen.

In januari 2020 wordt vader Masin veroordeeld tot 8,5 jaar en de zonen tot 7,5 jaar gevangenisstraf. Er wordt veel gehuild in de rechtbank (vooral door jonge vrouwen), ze vinden het vonnis is onrechtvaardig. De verdachten vonden dat zij het recht hadden dit zo te doen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .