Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Rada
geboren: 1966
gestoken: 14 juni 2019
Woonplaats: Künzell / Fulda
Herkomst: Dader: Kosovo
Kinderen: 6
Dader: haar man (55 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Op 14 juni 2019 steekt een man zijn vrouw dood in een auto op een parkeerplaats in Künzell in het oosten van Hessen. Getuigen bellen de politie. Rada wordt naar het ziekenhuis gebracht. Ze sterft tijdens de spoedoperatie. De dader wordt op de plaats van het misdrijf gearresteerd. Er zijn vijf messen in de auto gevonden. De dader is geboren in Kosovo, heeft een Servisch en een Duits paspoort. Het slachtoffer komt ook uit Kosovo, ook met een Duits paspoort. Rada was moeder van 6 kinderen.

Er is niets bekend over het motief. Men kan aannemen dat ze wilde scheiden en dat hij het niet wilde accepteren. In april 2020 veroordeelt de regionale rechtbank van Fulda de dader tot een levenslange gevangenisstraf voor moord. Als motief wordt onder andere genoemd dat de dader zijn rol als gezinshoofd zag afnemen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .