Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Milad A.
geboren: 1994
doodgeschoten: 26 januari 2019
Woonplaats: Salzgitter
Herkomst: Slachtoffer: Irak; Dader: Syrië / Koerden
Kinderen: onduidelijk
Dader: Alaa A., de broer (33 jaar oud op het moment van de misdaad) van zijn vriendin
Milad is een christen uit Irak. Hij werkt als kapper in Salzgitter en is samen met een Syrische vrouw die moslim is. Haar familie houdt er niet van omdat ze "beloofd" is aan een neef. Er zijn verschillende rechtszaken aanhangig, die nog niet zijn afgesloten. Er zijn onder andere doodsbedreigingen. De clan is vanaf 2013 stukje bij beetje naar Duitsland verhuisd.

Op 26 januari 2019 schiet de Syrische broer de vriend van zijn zus neer naast een parkeerplaats in Salzgitter-Lebenstedt. Paramedici brengen de zwaargewonde man naar het ziekenhuis, waar hij sterft. De dader is gearresteerd.

De zus duikt onder. Haar familie is op zoek naar haar.

In augustus begint het proces bij de regionale rechtbank van Braunschweig. Het wordt bekend dat de zuster van de dader overwoog zich te bekeren tot het christendom. Haar moeder wijst haar hierop: Als iemand de islam verlaat, mag deze persoon worden gedood. In de rechtszaal noemt de dader zijn zus een verrader. Hij slaat haar nummer op in zijn mobiel onder "vuil".

In september worden de ouders en het jongere broertje van de dader aangeklaagd.

De moeder van het slachtoffer leeft in getuigenbescherming. Ze hoorde de 5 fatale schoten terwijl ze aan de telefoon was met haar zoon. Zelfs haar advocaat weet niet waar ze woont. Het is bekend dat de vader van de dader het slachtoffer eerder met de dood heeft bedreigd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .