Eerwraak verhaal

Onalia Cendy
geboren: 1990
gewurgd: 24 februari 2020
Woonplaats: Dortmund
Herkomst: Irak / Koerden / Yazidi
Kinderen: 4 (2-7 jaar bij de misdaad)
Dader: haar man (41 jaar)
Op carnavalsmaandag 2020 belt Onalia's man de ambulancedienst vroeg in de ochtend. Onalia's lichaam is gevonden in het appartement. De doodsoorzaak is "massief geweld naar de hals". De man is gearresteerd.

Lang geleden, op 13 april 2004 (of 2002), zou de dader zijn vrouw, Siham, in Den Haag hebben vermoord, waarvoor hij enkele jaren in Nederland gevangen heeft gezeten. Daarna werd hij gedeporteerd naar Irak. Daar zou hij zijn getrouwd en in 2017 (of 2015) naar Duitsland zijn gekomen.

Het is ook bekend dat Onalia al in de vrouwenopvang zat vanwege huiselijk geweld. Ten tijde van de misdaad leefde de familie waarschijnlijk weer samen. Na het misdrijf worden de kinderen onder de hoede van de jeugdzorg geplaatst.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .