Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ina
geboren: 1996
Poging tot moord: 2 maart 2019
Woonplaats: Fellbach (bij Stuttgart)
Herkomst: slachtoffer: onduidelijk; dader: Kosovo
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar ex-vriendje uit Kosovo (40 jaar oud op dat moment)
Ina werkt in een arcade in Fellbach. Daar spuit haar ex-vriendje pepperspray in haar gezicht laat op zaterdagavond. Daarna slaat hij haar in elkaar. Hij ramt een mes in haar bovenlichaam, het lemmet breekt, de dader vlucht. Ina is zwaar gewond en wordt naar het ziekenhuis gebracht, maar overleeft het.

Een paar dagen later wordt de dader gearresteerd door de grenspolitie op de snelweg bij Rosenheim. Vermoedelijk stond hij op het punt te vertrekken naar de Balkan. De aanklacht is poging tot moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .