Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Meral K.
geboren: 1978
geschoten: 27 november 2010
Woonplaats: Rüsselsheim (bij Frankfurt/M.)
Herkomst: waarschijnlijk Turkije
Kinderen: 3 kinderen (ten tijde van het misdrijf 12 en 8 jaar en een zuigeling)
Dader: haar echtgenoot Seyfi (41 jaar)
Op 27 november 2010 rent Seyfi, een geschoold industrieel monteur, voor zijn huis de straat op en schreeuwt dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Buren bellen de politie. De dader laat zich arresteren.

De noodarts vindt de moeder van drie, Meral, onder het bloed in het appartement, maar kan haar niet meer redden. Ze zeggen dat haar buik opengereten is.

In juli 2011 wordt Seyfi door de arrondissementsrechtbank van Darmstadt voor onbepaalde tijd opgenomen in de psychiatrische afdeling, waar hij al sinds zijn arrestatie verbleef. Mogelijk is in dit geval het motief dus niet eer, maar waanideeën.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .