Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Isa
geboren: 1994
Poging tot moord: 2019
Woonplaats: Bielefeld
Herkomst: Dader: Grieks en Italiaans staatsburgerschap
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar ex-vriendje (27 jaar oud bij de misdaad)
Op 4 mei 2019 steekt een man zijn ex-vriendin in Bielefeld-Stieghorst op de openbare weg in de buurt van haar appartement. Het slachtoffer is zwaar gewond als ze het ziekenhuis bereikt en het overleeft. De dader is gearresteerd. Er wordt een rechercheteam voor het onderzoeken van deze moordpoging opgezet.

De dader wordt in de rapportage "Bielefelder" genoemd. De foto's van zijn arrestatie - en de enscenering van de moordpoging met een mes op de openbare weg - suggereren in ieder geval een niet-Westfaalse afkomst. Elders wordt gezegd dat hij een Italiaans en een Grieks paspoort heeft. Het is mogelijk dat beide paspoorten nep zijn. Al voor het misdrijf was de dader gewelddadig tegen het slachtoffer. Er was een verbod om het slachtoffer te benaderen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , .