Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Julia
geboren: 1986
neergestoken: 26 januari 2019
Verblijfplaats: Arnsberg / Sauerland
Herkomst: Dader: Kazachstan
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar ex-vriendje (32 of 42 jaar op dat moment)
Op 26 januari 2019 breekt een Kazachse in in het appartement van zijn ex-vriendin in Arnsberg. Hij steekt haar neer. Buren bellen de ambulancedienst. Julia komt met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis en ondergaat een spoedoperatie. Op het moment van de misdaad is het hem verboden om contact met haar op te nemen.

De dader was al 11 keer veroordeeld en was nog steeds op vrije voeten. In juli wordt hij door een Arnsbergse juryrechtbank veroordeeld tot 3 jaar en 3 maanden gevangenisstraf wegens zware mishandeling. Naam en nationaliteit van het slachtoffer zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .