Eerwraak verhaal

Kadriye
geboren: 1953
neergestoken: 3 maart 2014
Woonplaats: Schweinfurt
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 dochters, 2 zonen
Dader: Yusuf Cevic, haar gescheiden echtgenoot (72 jaar)
Kadriye wordt gedwongen te trouwen op 14-jarige leeftijd in Turkije. Haar man Yusuf gaat zeven jaar later als gastarbeider naar Duitsland en begint een tweede partnerschap met een Duitse vrouw. Hij haalt zijn oudste zoon naar Duitsland. Deze zoon verwerkt het nieuws rondom het zijhuwelijk echter niet goed en gaat terug naar Turkije.

In 1986 brengt Yusuf zijn vrouw en twee kinderen naar Duitsland. Hij beëindigt de andere relatie.

Op 3 maart 2014 steekt Yusuf zijn vrouw bij een bushalte in Schweinfurt. Daarvoor -zo zeiden getuigen in de rechtszaal- heeft hij gebruld: "Ik ram het mes in je maag en trek het door tot aan je hals". Voorbijgangers houden de dader vast. Het slachtoffer wordt naar een kliniek gebracht. Eerst wordt gezegd dat zij na een noodoperatie buiten gevaar is. Drie weken later sterft ze. Er wordt een arrestatiebevel tegen Yusuf uitgevaardigd. Hij maakt gebruik van zijn recht om te weigeren te getuigen.

Het proces begint in november. Yusuf getuigt dat zijn vrouw hem heeft vervloekt. Zijn kinderen getuigen dat de dader altijd een gewelddadige vader en echtgenoot is geweest. Er waren eerder doodsbedreigingen geweest.

De leeftijd van de echtgenoten is vrij ongebruikelijk voor een eremoord. De publieke enscenering daarentegen geeft aan dat de dader zijn eer voor de hele wereld wil herstellen. Getuigen verklaren voor de rechtbank dat Yusuf zijn vrouw een hoer en slet noemde bij de misdaad, wat ook wijst op een eremotief.

In januari 2015 wordt de dader door de regionale rechtbank van Schweinfurt tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .