Eerwraak verhaal
geboren: 1971
vermoord: 28 december 2007
Woonplaats: Lübeck
Herkomst: Griekenland
Kinderen: 1 zoon (4 jaar ten tijde van het misdrijf), 1 dochter (7 jaar)
Dader: haar ex-man Efstratios (37 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
In 1999 trouwen Kalliopi (Poppi genaamd) en Efstratios in Griekenland, verhuizen naar Stuttgart en krijgen twee kinderen. In 2003 wordt Efstratios voor twee jaar naar de gevangenis gestuurd wegens drugsmisdrijven. Kalliopi scheidt van hem en krijgt de voogdij over de twee kinderen.
Kalliopi verhuist naar Lübeck. Maar na zijn vrijlating trekt Efstratios bij haar in en krijgt een flat in dezelfde straat. Vermoedelijk beweert hij bij de sociale dienst dat hij zijn kinderen wil zien.
Maar ze zijn bang voor hem. De vader is gewelddadig en terroriseert het gezin. Na zijn vrijlating uit de gevangenis zijn er acht politie-interventies "in de familiale omgeving". Maar aanklachten worden "met wederzijdse instemming" ingetrokken. Efstratios mag zijn kinderen één keer per week zien.
Hij wil ook dat de voogdij wordt gedeeld. Hij vervolgt en verliest bij het Gerechtshof van Schleswig op 27 december 2007. De volgende dag doodt hij zijn ex-vrouw op straat met een bijl.
De opgeleide juriste was met de fiets teruggekomen van winkelen. Haar ex-man, ook op een fiets, nadert van achteren. Met een bijl slaat hij haar elf keer in de nek en op haar bovenlichaam. Ze is op slag dood. De dader vlucht, maar wordt betrapt door een politieagente die geen dienst heeft en de misdaad toevallig had gezien.
De kinderen komen bij Kalliopi's vader Christos. De broers van het slachtoffer zeggen dat Kalliopi verschillende keren in de rechtbank en bij de politie om meer bescherming had gevraagd, wat haar werd geweigerd.
In juli 2008 wordt Efstratios veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf (zonder bijzondere schuldzwaarte). Terwijl hij nog in de gevangenis zit, krijgt hij een advocaat zover dat hij de voogdij over de kinderen onttrekt aan het gezin van de moeder. In plaats daarvan zullen de kinderen worden opgevoed door de moeder van Efstratios in Griekenland.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord