Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Karina
geboren: 1963
doodgestoken: 6 december 2009
Woonplaats: Rimsting (Opper-Beieren)
Herkomst: slachtoffer: Duitsland; dader: Pakistan
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar echtgenoot die gescheiden leeft
Op 6 december 2009 stak een 37-jarige Pakistaan zijn Duitse vrouw, die negen jaar ouder was, met 14 messteken dood. Zij waren gescheiden en woonden in een apart appartement in Rimsting (bij Rosenheim). De dader werd daar gearresteerd na het misdrijf. Hij had zelf de politie ingelicht.

In juni 2010 wordt de zaak behandeld voor de arrondissementsrechtbank van Traunstein. Aanvankelijk zwijgt de dader, maar geeft dan de moord toe. Hij heeft het over de invloed van alcohol. Hij vermeldt zijn beroep als ongeschoold bediende in een stationsbistro. Hij was in 2003 als asielzoeker naar Duitsland gekomen, maar zijn asielverzoek was afgewezen. Om aan deportatie te ontkomen, deed zijn Duitse vriendin een huwelijksaanzoek.

De dader is veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens doodslag. De echte namen van het slachtoffer en de dader zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .