Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Karima en Ahmad
Geboren: 1956 (of 1953) en 1971
geschoten: 24 november 2009
Woonplaats: Frankfurt/M.
Herkomst: Marokko
Kinderen: 4, waaronder 1 zoon (ten tijde van het misdrijf 38 jaar), die ook is neergeschoten
Dader: haar echtgenoot Abdulah (ten tijde van het misdrijf 67 jaar)
Op 14-jarige leeftijd wordt Karima in Marokko uitgehuwelijkt aan Abdulah, die meer dan 10 jaar ouder is. Aanvankelijk woont alleen de man in Duitsland, na de geboorte van hun 4 kinderen komt ook de vrouw naar Frankfurt-Riederwald. Naast haar woont later een van haar zonen met zijn gezin.

Op zijn werkplek wordt Abdulah gezien als een modelbuitenlander. Thuis leidt hij een despotisch regime met fysiek geweld.

Op 24 november 2009 ontvangt de politie twee noodoproepen, één van de dader en één van de buren. Agenten vinden twee lichamen in twee aangrenzende woningen: dat van de 38-jarige zoon en dat van de 53-jarige vrouw. De 67-jarige Marokkaanse man is gearresteerd.

De gepensioneerde bekent de misdaad, onder verwijzing naar aanhoudende moeilijkheden in het gezin.

In de rechtbank wordt gezegd dat de dader zijn vrouw als een lijfeigene had gehouden. Ze mocht zelfs het huis niet alleen verlaten. Hij sloeg haar en de kinderen voor kleinigheden. Toen zij wilde scheiden en bij haar oudste zoon wilde intrekken wegens aanhoudend misbruik, had hij haar vermoord. Aangezien de zoon eerder had geprobeerd zijn moeder te helpen door een advocaat en het Marokkaanse consulaat in te schakelen, wordt ook hij doodgeschoten.

De namen zijn door de krant Bild gewijzigd.

In december 2010 wordt de dader door de rechtbank in Frankfurt wegens dubbele moord veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .