Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ayse Y.
geboren:
doodgestoken: April 2003
Woonplaats: Obertshausen (bij Offenbach)
Herkomst: Turkije
Kinderen: een dochter (geboren in 1994), een zoon (geboren in 1990)
Dader: haar man, ten tijde van het misdrijf 34 jaar.
Niets zou bekend zijn over deze eerwraak als er geen nasleep was geweest: In december 2008 stak de 19-jarige Rasit Y. zijn vader in zijn slaap dood om de moord op zijn moeder te wreken. Beide daden gebeurden in dezelfde flat. De rechtbank van Darmstadt opent het proces in mei 2009, zodat de zaak opnieuw in de media komt.

Alleen dit is bekend: In april 2003 steekt de vrachtwagenchauffeur zijn vrouw dood. Zijn advocaat zal later zeggen dat haar moderne, westers georiënteerde levensstijl haar ondergang was (wat wijst op een eerwraakmoord). De traditioneel ingestelde echtgenoot kon er niet mee omgaan. De twee hadden een dochter en een zoon.

De moordenaar van Ayse wordt veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor doodslag, maar komt in de zomer van 2008 na 5 jaar vrij. Een paar maanden later steekt zijn zoon hem dood (zie boven).

De zoon is in mei 2009 door de arrondissementsrechtbank van Darmstadt veroordeeld tot een jeugdstraf van 6 jaar.

Ayse is niet de echte naam van de moeder.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over in Frankfurter Rundschau, dat helaas niet meer online staat.
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .