Eerwraak verhaal
geboren: 1958
doodgestoken: 9 juni 1997
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Joegoslavië / Roma
Kinderen: 2 (3 en 5 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Dader: haar partner Asmet S. (40 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Dit is een eerwraak uit 1997. In die tijd was het bijna onmogelijk om over eerwraak te praten in Duitsland. De zaak is dan ook vrij onbekend, hoewel het slachtoffer uit een grote Duitse industriëlenfamilie stamt.
Katrin Reemtsma studeert etnologie en is een pleitbezorger voor etnische minderheden, in het bijzonder Roma. Zij heeft vele ereambten op dit gebied, werkt als activiste en als etnologisch deskundige voor asielprocedures.
Omstreeks 1990 komt de Roma Asmet uit Servië (of Bosnië) / Joegoslavië naar Duitsland als vluchteling, met zijn vrouw en 2 kinderen.
Katrin en Asmet worden een stel en krijgen een dochter en een zoon, die momenteel de kleuterleeftijd hebben. Als gevolg van de twee kinderen, krijgt Asmet een verblijfsvergunning. In minder dan een jaar tijd maakt Katrin bijna 200.000 mark over aan de werkloze Asmet. De verblijfplaats van het geld is tot op heden onbekend. Men kan aannemen dat de familie Reemtsma onder de Roma als ongelooflijk rijk wordt beschouwd.
Asmet's ex-familie gaat terug naar Joegoslavië. De zoon uit het voormalige Roma-huwelijk woont waarschijnlijk ook tijdelijk in de flat die Katrin in 1991 in Berlijn-Friedenau kocht.
Op 9 juni steekt Asmet zijn partner dood met een keukenmes van 32 cm. In oktober begint het proces voor de arrondissementsrechtbank in Berlijn. Buren melden dat de dader altijd kalm en aardig was, dat het huwelijk harmonieus was. Het is heel goed mogelijk dat dit overeenkwam met de politiek correcte lezing in die tijd. Want in de activistische wereld is het onderwerp van geweld van Sinti en Roma tegen vrouwen taboe. Getuigen willen journalisten dwingen om de herkomst van de dader niet te noemen. Duitsland 1997.
Het is dus mogelijk dat de relatie altijd gewelddadig is geweest. Zowel de oppas van de kinderen als Katrin's broer zeggen niets te weten van de relatie. Katrin zou niets gezegd hebben, vragen werden weggelachen. Misschien kon ze het niet zeggen omdat anders haar hele levenswerk in twijfel getrokken zou worden.
Ook in oktober 1997 werd Asmet veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens doodslag. Het is onbekend of hij tijdens zijn gevangenschap is gedeporteerd.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Bronnen:
|
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord