Eerwraak verhaal
geboren: 1979
overgoten met benzine en in brand gestoken: 13 juni 1997
Woonplaats: Dormagen/Neuss
Herkomst: Libanon
Kinderen: geen ten tijde van het misdrijf
Dader: haar vader Kassem (43 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Maha's familie komt in 1985 vanuit Libanon naar Duitsland. Later woont haar moeder met de vier (of meer) kinderen in Dormagen. De vader woont apart in Neuss. Maar hij komt vaak op bezoek. Hij is gewelddadig tegenover de kinderen. Hij breekt de arm van zijn vrouw tijdens een ruzie. Hij verliest zijn baan als vrachtwagenchauffeur wegens rijden onder invloed.
Tijdens een bezoek op 13 juni 1997 verneemt Kassem dat zijn dochter Maha een Iraakse Koerdische vriend heeft, Ali genaamd, die 8 jaar ouder is. Hij is het hier niet mee eens. In een aangrenzende kamer mengt hij een licht ontvlambaar terpentijn-benzinemengsel. Hij overgiet zijn dochter ermee en steekt haar in brand.
Maha rent naar buiten en rolt over het natte gazon. Een buurman komt met een deken en smoort de vlammen. De 18-jarige wordt per reddingshelikopter naar een speciale kliniek in Keulen gevlogen. Meer dan de helft van haar huid is verbrand, zij ondergaat meer dan 20 operaties, zij ligt 10 weken in coma, haar linkerhand heeft geen vingers meer. Haar gezicht blijft ook misvormd.
De vader vlucht, maar wordt een paar uur later gearresteerd. Voor zijn misdaad wordt hij in 1998 door de regionale rechtbank van Düsseldorf tot levenslang veroordeeld. Nog steeds in de gangen van het hof beschuldigt hij Maha ervan de familie-eer te hebben bezoedeld. Als hij ooit vrijkomt, zal hij waarschijnlijk gedeporteerd worden. Maar Maha en haar familie worden nog steeds bedreigd door de clan van haar vader.
Maha doorloopt ondanks haar verwondingen een opleiding tot industrieel bediende en trouwt in 2002 in Dormagen met haar Duitse jeugdliefde Kalle Schaaf, een bewaker. Ze hebben twee dochters.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord
-
Eerwraak in de Pakistaanse provincie Punjab: jonge vrouw levend verbrand door haar man
-
Stop Femicide Iran brengt een 18-maands rapport uit over dodelijk geweld tegen vrouwen en meisjes in Iran
-
Eerwraak in Salmas, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Bojnoord, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar man