Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Kemal
geboren: 1977
doodgestoken: 12 oktober 2004
Woonplaats: Esslingen am Neckar
Herkomst: Turkije
Kinderen: mogelijk 1 kind in Turkije
Dader: Özhan Kepenek, het broertje van zijn vriendin, 18 jaar oud ten tijde van het misdrijf, geboren en getogen in Duitsland
Deze eerwraak is een moord op een man. Het is zeldzaam, maar het komt voor.

Het begint met Özhans zus Filiz Kepenek en haar man (die samen twee kinderen hebben) die in der minne willen scheiden. Beiden hebben al nieuwe partners. Maar Filiz's kleine broertje Özhan kan dit besluit niet accepteren. Om respect te krijgen binnen zijn familie, wil hij de 27-jarige nieuwe vriend van zijn zus confronteren. Dan doodt hij Kemal met meer dan 40 messteken. Vroeg in de ochtend van 12 oktober vindt een Turkse kruidenier het lijk van zijn werknemer. Filiz duikt onder.

In april 2005 wordt Özhan veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf, één jaar onder de maximumstraf in het jeugdrecht. De rechter vermeldt ook het familiesysteem: sinds de vroege dood van de vader zou de oudste broer de reputatie van de conservatieve familie naar de buitenwereld hebben vertegenwoordigd. De jeugdpsychiater had geoordeeld dat de jongen van zichzelf een held wilde maken, zich opofferend voor het gezin.

Daarna gelast de regionale raad van Stuttgart de uitwijzing van de overtreder. Maar Özhan wil niet naar Turkije en verdedigt zich in juli 2008 met het argument dat er geen gevaar is dat hij in herhaling zal vallen. Bovendien voelt hij zich verbonden met zijn familie.

Er zijn veel gevallen waarin eerwraakmoordenaars openlijk toegeven dat zij geen respect hebben voor de Duitse wet. Maar als ze er zelf beter van worden, stappen zij of hun familie snel naar de rechter. In de zaak Özhan is de zaak echter bij de administratieve rechtbank van Stuttgart mislukt. Het Hof oordeelde in augustus 2008 dat de moordenaar kon worden uitgezet.

Maar het loopt anders: in maart 2010 wordt Özhan vrijgelaten en gaat hij in beroep bij de administratieve rechtbank. Hij mag nu in Duitsland blijven tot het einde van zijn proeftijd in 2013 - als hij geen ernstig misdrijf pleegt. Hij wil nu echter met een Duits-Turkse vrouw trouwen en een gezin stichten, wat uitzetting ook moeilijker of onmogelijk maakt in geval van toekomstige strafbare feiten. Om nog maar te zwijgen over het gevaar voor zijn vrouw en eventuele dochters.

Aangezien Özhan de laatste jaren in de gevangenis heeft doorgebracht, kan men ervan uitgaan dat zijn familie voor hem een bruid met een Duits paspoort heeft gezocht.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , .